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OSM-BAT DECISION 
 

 

Standard:   
EN 62133-2:2017+ AMD1:2021 

Sub clause:  
7.1.2 

Sheet No.: 
DSH 2182 

Subject:  
The charging cutoff current of 
second charging procedure 
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Meeting: 
Frankfurt 2024 

Question:   
 
The second charging procedure for test purposes, Clause 7.1.2, requires a charging cutoff 
current of 0.05 It A. When cell manufacturer defines a different charging cutoff current, 
which one shall be used? 

Decision:  
 
0.05 It A shall be used. 
 
However, on request of the manufacturer, a separate set of tests with samples prepared 
with a manufacturer-defined cutoff current can be conducted for reference purposes. The 
upper limit charging voltage of cell shall not be exceeded while charging with the 
manufacturer-defined cutoff current. 

Explanatory notes:  
 
The charging cutoff current carries an implication on the state-of-charge of the samples 
and the probability of test compliance. Therefore the value defined in the standard, 0.05 It 
A, shall be strictly followed. 
 
On the other hand, considering that cell manufacturers design their products with a 
possibly different charging cutoff current to reflect intended usage conditions, it is allowable 
to conduct a separate set of tests with that charging cutoff current in addition to 0.05 It A. 
Testing with this different charging cutoff current is for reference purpose only. 
 
In accordance with Clause 7.1.2, the upper limit charging voltage of the cell shall not be 
exceeded, regardless of the value of charging cutoff current. 

 


